Padurile de fag

Increngatura: Spermatophyta
Subîncrengatura: Angiospermophytina
Clasa: Dicotyledoneae
Subclasa: Hamamelididae (Amentiferae)
Ordinul: Fagales
Familia: Fagaceae
Genul: Fagus

 

 

 

Utilizarile fagului

      Jirul, fructul fagului, a fost utilizat înca din vechime pentru un anumit untdelemn, dar si pentru hrana porcilor (este foarte apreciat si de mistreti).
Coaja fagului este folosita ca febrifug si tonic amar, fiind unul dintre echivalentii europeni ai chininei, alaturi de scoarta de salcie.

      Gudronul de fag se foloseste în unele boli de piele, precum si la vindecarea afectiunilor respiratorii sau la ameliorarea simptomelor acestora.
Lemnul de fag a fost si este mult apreciat.

      Ca lemn de foc el are o calitate deosebita, arzând cu fum putin si la o temperatura destul de ridicata, fiind folosit în trecut în cuptoarele industriale, de pilda la producerea sticlei sau fierului. El a ramas mult apreciat atât în industria constructiilor cât si în cea a mobilei, datorita rezistentei sale, finetii fibrelor si culorii placute.

Reteaua hidrografica

      Reteaua hidrografica a comunei Siretel o reprezinta raul Siret. Apele subterane sunt retinute in depozite permeabile  ale subsolului. Adancimile medii unde se gasesc aceste ape subterane variaza intre 3-20 m, iar uneori apa iese sub forma de izvoare la suprafata.

      Unele dintre aceste izvoare asigura alimentarea cu apa a comunei.

      Solurile comunei-cenusii de padure in special prin pajisti de silvostepa.

Resursele subsolului- caracterizate prin roci dure:calcare, gresii si argile sarmatice.