Faget Secular Humosu

      Datorita pozitiei geografice si a climatului favorabil aceasta regiune are ca obiectiv turistic:"Faget Secular Humosu" -padure centenara de fag.

 

      Padurea este o intindere mai mare sau mai mica de teren acoperita de o multitudine de categorii de arbori si arbusi, specii de plante erbacee, muschi, dar si diferite spete de animale.

      Fagul (Fagus sylvatica L) este un arbore din zona temperata, avand inaltimi de pana la 35 metri. Este înalt, impunator, cu scoarta neteda, cenusie-albicioasa. Are muguri fusiformi, ascutiti, iar frunzele in general ovale. Florile sunt unisexuate.

      Fructul, numit jir, este o nucula, acoperita de o scoarta tepoasa. inflorirea are loc in luna mai. Creste in special la deal si munte, dar poate fi intilnit - sporadic - si la câmpie, mai ales în regiunile nordice ale Romaniei. in trecut forma o padure intinsa din Carpati pana departe in Rusia de astazi, legata de ceea ce se numeste acum Taigaua siberiana.

      Padurea a fost inlocuita in zonele din nord de Nistru (Podolia) cu silvostepa, stepe si paduri relicte. In anumite regiuni din Bielorusia, Ucraina si Rusia se pastreaza parti din acest codru stravechi.

      Fagul permite multor specii de plante marunte sa supravietuiasca in zonele în care predomina, formand, in cadrul asa-numitelor fagete, biotopuri bogate si pline de frumusete.